Maratonul Dunarii este un eveniment de final de sezon Riders Club, organizat intr-un cadru natural bogat de Razvan Juganaru, multiplu campion national MTB, Ciclocross si Velodrom. Am stat de vorba cu Razvan pentru a afla ce elemente deosebite ne ofera acest MTB, care se va desfasura pe 15 noiembrie, in comuna Prundu, din judetul Giurgiu.
R.C.: Ce consideri ca este atractiv la acest nou concurs, Maratonul Dunarii, care va avea loc in ultima luna de toamna?
R.J.: Elementul de noutate pe care il aduce in scena ciclismului romanesc Maratonul Dunarii este acela ca isi propune sa ofere sportivilor accesul si la alte zone ale Parcului Natural Comana precum si la potecile de pe malul fluviului.
R.C.: Ce ne poti spune despre traseele acestei competitii pe care o vei organiza in cadrul Riders Club?
R.J.: Traseele vor parcurge poteci si drumuri de exploatare forestiera ori agricola aflate pe terasa situata la limita fostei zone inundabile a Luncii Dunarii. Tura lunga va fi mai spectaculoasa, ajungand pana la malul fluviului si parcurgand mici plaje si poteci de la marginea apei.
R.C.: Este o ruta ofertanta. Cat de greu va fi de parcurs?
R.J.: Avand in vedere ca este pozitionata din punct de vedere temporal la sfarsitul sezonului, nu am avut in vedere la alegerea rutelor ca traseul sa fie unul foarte greu. Vor exista doua variante de traseu cu lungimea de circa 17 km si, respectiv, 40 de kilometri. Parcursul este unul prietenos, urmarind sa aduca ciclistii intr-un decor de toamna tarzie si sa le incarce memoria cu o tura frumoasa inainte de perioada de iarna.
R.C.: Cine este invitat sa participe la aceasta competitie?
R.J.: Asteptam la startul competitiei orice persoana care are o bicicleta si doreste sa se bucura de o cursa in natura. Avem pregatite categorii diferentiate in functie de nivelul de pregatire, varsta si sex, astfel incat orice participant poate sa se intreaca cu persoane care au cam aceeasi pregatire fizica si aceleasi abilitati.
R.C.: De unde se va da startul?
R.J.: Zona de start, respectiv sosire, este pozitionata langa stadionul din comuna Prundu, din judetul Giurgiu. Am optat pentru aceasta locatie deoarece astfel vom dispune de un spatiu vast dotat cu toate facilitatile uzuale in care noi, biciclistii, sa ne strangem laolalta inainte, dar si dupa ce terminam cursele.
R.C.: Ce sfaturi le oferi celor care vor sa se inscrie la Maratonul Dunarii?
R.J.: Nu mai stati pe ganduri! Veniti sa participati in calitate de concurenti sau, de ce nu, suporteri. Este o cursa prietenoasa, intr-un cadru natural deosebit, care ne va ajuta sa suportam mai usor frigul din lunile de iarna.
R.C.: In calitate de organizator al acestui eveniment, inscris in calendarul Riders Club, cum percepi acest proiect, mai ales ca esti si participant activ in concursuri?
R.J.: Vad aceasta cursa ca pe o tura de tip discovery, deoarece vine tarziu in sezonul de ciclism, moment in care cei mai multi nu mai suntem atat de concentrati pe lupta pentru locuri. Nu stiu cati dintre ciclistii din Romania au avut ocazia sa pedaleze pe malul Dunarii, insa eu am descoperit relativ recent aceste rute si mi s-au parut deosebite si merita sa dam ocazia tuturor pasionatilor de ciclism sa le parcurga. Odihna va fi apoi binemeritata, iar riderii vor putea sa isi refaca fortele pentru sezonul 2015, in care le vom pregati noi provocari!